Hoe financier ik mijn studie in het buitenland?

De studiekosten in het buitenland liggen anders dan die van een studie in Nederland. Bovendien kan de manier van financieren ook verschillen, omdat je te maken hebt met andere financieringsmogelijkheden en beurzen.
In deze blog vertellen we je welke mogelijkheden er zijn om jou studie in het buitenland te financieren, zodat je met een gerust hart aan jouw avontuur kunt beginnen!

Waar liggen de verschillen in kosten?

Uiteraard zijn het collegegeld, de verblijfkosten en het levensonderhoud per land, school en studietraject verschillend. Om twee extremen weer te geven: in Zweden wordt het collegegeld volledig betaald door de overheid, terwijl je voor een studie in Amerika al snel moet denken aan $20.000,- per jaar.

Verder verschilt het lesgeld, in tegenstelling tot Nederland, ook per universiteit of hogeschool in een land. Deze verschillen kunnen zitten in het kwaliteit van het onderwijs, de faciliteiten die op de school aanwezig zijn en wat de school extra aanbiedt, zoals gastlezingen, bedrijfsbezoeken, stages, etc.

Tot slot maakt het ook nog uit waarvoor je naar een universiteit of hogeschool in het buitenland gaat. Wil je een volledige mbo-, bachelor- of masteropleiding volgen, naar een college gaan of slechts een semester of minor in het buitenland doen? Dit is allemaal van invloed op het uiteindelijke kostenplaatje.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

De beste en meest simpele mogelijkheid is natuurlijk wanneer jij zelf of je ouders het collegegeld betalen. Dit kan door geld dat je gespaard hebt met je (vakantie)baan of bijvoorbeeld via crowdfunding.
Wanneer dit niet toereikend is, is er nog een aantal mogelijkheden.

Studiefinancieringsmogelijkheden vanuit Nederland

Allereerst kun je als Nederlandse student studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of meenemen als je voor een minor of semester naar het buitenland wilt. Zelfs als je niet ingeschreven staat op een Nederlandse onderwijsinstelling, maar een volledige studie in het buitenland wilt volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Afhankelijk van het land en van de opleiding, kun je deze toegekend krijgen. Het maakt hierbij overigens niet uit of je binnen of buiten de EU gaat studeren.

Naast de studiefinanciering van DUO, kun je ook een OV-vergoeding aanvragen. Nederlandse studenten hebben recht op het studentenreisproduct, maar wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, kun je een vergoeding van ruim €90,- per maand tegemoet zien. Makkelijk meegenomen, toch?! ;)

Studiefinancieringsmogelijkheden vanuit de Europese Unie

De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Eramus+ in het leven gebracht om ‘de samenwerking tussen deelnemende (EU) landen op alle onderwijsniveaus te bevorderen’.
Wat Eramus+ precies inhoudt? Deze beurs is een tegemoetkoming voor studenten in het hoger onderwijs die ingeschreven staan op een onderwijsinstelling in Nederland en voor minimaal drie en maximaal 12 maanden naar het buitenland gaan. Dit moet wel een land zijn dat binnen de EU ligt. De hoogte van de beurs hangt af van het land waarin je gaat studeren, maar ligt tussen de €279,- en €369,-.

Studiefinancieringsmogelijkheden vanuit het land van bestemming

Sommige overheden stellen beurzen beschikbaar voor internationale studenten die op een universiteit in hun land gaan studeren. Of je in aanmerking komt voor een beurs, zal van een aantal factoren afhankelijk zijn.

Naast de overheden, bieden de universiteiten zelf vaak ook beurzen aan voor (internationale) studenten. De studiebeurzen van Amerikaanse universiteiten, bijvoorbeeld, zijn bedoeld voor studenten die het volledige lesgeld niet kunnen voldoen (need-based beurs), voor studenten met een speciale staat van verdienste (merit-based beurs) en voor studenten die erg getalenteerd zijn in een bepaalde sport (sportbeurs).

Het is onmogelijk om alle beurzen te benoemen die beschikbaar zijn per land en universiteit en jouw persoonlijke situatie. Wanneer het duidelijk is op welke universiteit je gaat studeren, kunnen de beschikbare beurzen ook beter in kaart worden gebracht.

Neem een baantje in het buitenland

Zeker wanneer je van plan bent voor een langere tijd naar het buitenland te gaan, is het geen gek idee om een bijbaantje te nemen. Binnen de EU is dit ook geen enkel probleem, echter, buiten de EU kan dit voor problemen zorgen. Het visum waarmee je reist is namelijk niet altijd geldig voor werken in het buitenland. Wat in zulke gevallen vaak wel mogelijk is, is om te werken op de campus van de hogeschool of universiteit; dat is vaak wel toegestaan.
Een leuke bijkomstigheid van werken in het buitenland is dat je de cultuurverschillen nog beter ervaart en ook de vreemde taal sneller aanleert. Bovendien staat het ook nog eens leuk op je CV!

Tot slot: misschien heeft het lezen van deze blog je afgeschrikt van het idee om in het buitenland te studeren, misschien ook wel juist niet. Ik hoop natuurlijk dat laatste. Wat ik je in ieder geval wil meegeven is dit: zie (de kosten van) een studie in het buitenland vooral als een investering, die je later dubbel en dwars terugverdient; niet alleen op financieel gebied, maar vooral ook op persoonlijk vlak!

 

*Het kan zijn dat de content op deze pagina is verouderd. Voor meer informatie rondom de studiefinanciering kun je altijd contact met ons opnemen. 

Studeren in Engeland, Taalcursussen, Bachelors, Masters en High-School 5/5 6
Wij gebruiken cookies. Deze site maakt gebruik van cookies services voor customised adds en om het verkeer in kaart te brengen voor analyse doeleinden. ik ga akkoord met deze voorwaarden.